הקהילה הרביעית – קהילה לאנשים עם מוגבלות
קהילות מנוף, שכניה וקורנית מקימות ומטפחות קהילה רביעית בהר שכניה אשר תתווסף לפסיפס קהילות משגב. הפרויקט הינו יוזמה של קבוצה המורכבת מהורים לבוגרים בעלי מוגבלויות, נציגי הקהילות בישובים ונציגי המועצה


הקהילה הרביעית

מועצה אזורית משגב מורכבת מפסיפס של קהילות. המטרה היא שלפסיפס זה תתווסף קהילה נוספת בה יחיו אנשים שונים עם יכולות שונות וצרכים מגוונים, קהילה שתאפשר שילוב של בוגרים בעלי מוגבלויות , בני משגב ואחרים, במרקם הקהילתי ותאפשר את המשך חייהם של אנשים עם צרכים מיוחדים במקום הולדתם ובסביבת חייהם הטבעית. הקהילה הרביעית תהיה ייחודית וייעודית לבוגרים עם מוגבלות. קהילה זו תהיה קהילה חילונית, עצמאית ומוגדרת כבעלת מאפיינים ייחודיים משלה. קהילה זו תחיה ותשגשג לצד הקהילות הקיימות על הר שכניה , תוך קיום יחסי גומלין ושכנות הדדיים.

קהל היעד

בקהילה יתגוררו בין 10 ל-16 אנשים בעלי צרכים מיוחדים ומגוונים. הדיירים יהיו מעל גיל 21 וללא הגבלת גיל והתבגרות לאורך השנים. תושבי הקהילה יהיו ממשפחות יישובי הר שכניה, מיישובי משגב ומהסביבה (בסדר הזה).

הבית וכל הקשור בו יהיו מותאמים למגוון הצרכים והגילאים של בני הבית, ומתוכננים כך שיספקו מענה מכוון אדם. המקום יצמח ויתפתח יחד עם האנשים החיים בו, בהתאם לאופיים ולסגנונם האישי.

הבית יוגדר כ"מעון פנימייתי" , מעון המהווה סידור חוץ ביתי טיפולי שיקומי לדיירים אשר עצמאותם התפקודית מוגבלת ואשר אינם מסוגלים להשתלב במערך דיור בקהילה וזקוקים למסגרת מכילה, תומכת וכוללנית ארוכת טווח שתוכל לתת מענה למכלול צרכיהם.

הבית וסביבתו

הבית יהיה משולב בסביבת היישובים, המבנה יהיה יפה ומטופח, רחב ידיים, מואר, חם ומזמין. הבית יהיה מונגש ומותאם לצרכים המגוונים של דיירי הבית. הבית יהיה בנוי כך שתתאפשר כניסה, יציאה ותנועה חופשית ונוחה אליו וממנו. לבית לא יהיו גדרות או מחיצות המפרידות אותן מסביבתו.
המבנה יהיה גדול ומרווח כך שיתאפשר לתת מענה הולם לכל אחד מבני הבית, אך בשום צורה ואופן לא יזכיר מבנה ציבור מוסדי. בבית תהיה חצר גדולה עם הרבה מקום לשהות באוויר הפתוח, ומקומות מפגש נעימים ומוצלים למשפחות בני הבית ולתושבים המגיעים לבקר.

הגינה סביב הבית תהיה גדולה ומתוכננת כך שאפשר לשוטט בה וגם לעבוד בה. הגינה "נכנסת פנימה" בזכות קיר זכוכית גדול הפונה אליה, ותורמת לתחושת נינוחות ורגיעה בתוך הבית ומחוצה לו.

לבני הבית ולמשפחותיהם תהיה השפעה על עיצוב הבית, הם יהיו שותפים בקבלת ההחלטות ובזכות כך ירגישו שייכות וחיבור.

לכל אחד מבני הבית יהי חדר משלו, המעוצב כפי שהוא אוהב, ויהיו גם מקומות "ציבוריים" בבית, שבעיצובם תורמים לאווירת משפחה, שייכות וחמימות וגם מותאמים לצרכים הפיזיים והרגשיים של בני הבית ולפעילויות השונות המתקיימות בו לאורך היום.

האווירה בבית

הבית חם ומכיל לכל בני הבית, יש בו תחושה של חיבוק והזמנה, יש בו אווירת רגיעה ונינוחות, שמחה ואהבה, ריחות תבשילים, מוסיקה נעימה, אווירה טובה ויחסים חמים בין כל בני הבית.

עיצוב הפנים (החללים, הצבעים, הטקסטורות, החומרים...) יהיה נעים ונוח לבני הבית ולצוות המטפל, בני הבית מרגישים תחושת שייכות ומשפחה.

הבית מזמין להגיע ולבקר בו, בני הבית ומשפחותיהם גאים ושמחים במקום הזה, הם מרגישים בטוח ונעים בתוך הבית, וכמו כן חשים תחושת שייכות לקהילה. יש היכרות אישית עם התושבים, יחסי שכנות חמים והיכרות אישית של רוב התושבים עם כל אחד מבני הבית בשמו.

תחושת השייכות והקהילתיות מתרחבת למעגל נוסף של פעילויות וחיבורים עם "בתים-לחיים" ביישובים נוספים, אשר יוצרים רשת חברתית מלאה ומגוונת יותר עבור בני הבית.

הפעילות בבית

בני הבית שותפים לבחירת השם של הבית ובתהליכי קבלת ההחלטות בנוגע למהותו ואופיו. יש לבית צוות מוביל (הכולל נציגים מבני הבית והצוות המטפל), שנמצא בקשר עם קהילות היישובים, ויחד מקבלים החלטות בנוגע לפעילויות השונות והפרויקטים הקהילתיים לאורך השנה. השאיפה היא שכל אחד ישפיע במסגרת יכולותיו ורצונו, עד כמה שניתן.

בשעות הבוקר בני הבית מתארגנים ליום של תעסוקה ולמידה. הפעילות בבית תכוון כך שתתרום לקידום הדיירים בכל מישורי התפקוד וההתפתחות . הפעילות מותאמת לכל אחד לפי בחירתו, יכולותיו והתאמתו. יש מקומות תעסוקה בקרבת הבית (בישול, עבודה בגינה, פינת חי, סדנאות קרמיקה/תפירה וכו'), יש מקומות תעסוקה משולבים ביישובים (סוסים, מפעלים באזורי התעשייה, מקומות תעסוקה נוספים בקהילה), יש מערך הסעות למרכזי תעסוקה ייעודיים לאנשים עם צרכים מיוחדים ויש גם יוזמות תעסוקתיות מיוחדות במקרים הדורשים התאמה וחשיבה מכוונת אדם.

בשעות אחר הצהריים מתקיימות פעילויות פנאי למיניהן, בקהילות הישובים, במועצה האזורית, פעילויות משותפות עם "בתים לחיים" בישובים אחרים ועוד. הפעילויות מגוונות וכוללות קשת של תחומים ומיזמים שהם חלק מחיי הקהילה, וגם כאלה המגיעים מתוך נטיות ליבם, כישרונותיהם ואהבותיהם של בני הבית: בישול ואפייה, ריקוד, התעמלות, מוסיקה, חוגים (גם כאלה המופעלים ע"י אנשי הקהילה), עבודה עם בע"ח, פרויקטים קהילתיים, בנייה ממוחזרת ועוד.



ראומי אגמור

עינב כרמלי

נבות זיסו-גולדוין

בעז כרמלי

אבי אלבאום

נירית אבן-שדה

יעל עומר

גפן ניסים

נורית פולק

דיויד היימן

דני כהנא

אלה קלקמן

יונת יבזורי

נעה פולבר-אנקה

רותם וינר

טלי עומר

לימור רגב

אלכס שטיין

קובי כהן-גלעדי

נירית גנני

גלית סלומון